Online kun je ze op de volgende plekken lezen:
EdgeZero. Website waarop alle shortlistverhalen staan van de jaarlijkse EdgeZero Verhalenwedstrijd. Deze wordt georganiseerd door Mike Jansen met hulp van Peter Kaptein. De wedstrijd staat open voor verhalen die in het voorgaande jaar gepubliceerd zijn geweest in een online of gedrukt tijdschrift/anthologie of die in dat jaar hebben meegedaan aan een genrewedstrijd. Elke editie levert ca. 12-25 kortverhalen op. Op EdgeZero vind je verhalen van o.a. Johan Klein Haneveld, Tais Teng, Kelly van der Laan, Mike Jansen en Jan J.B. Kuipers.
Fantasize. Online platform van Fantasize Corporate dat zich tot doel stelt alles op het gebied van pop culture, SF, horror, fantasy en dergelijke samen te brengen. Op de website staan onder de rubriek Vertellingen verhalen ‘over de wereldgeschiedenis, mythen, sprookjes, fabels en vertellingen’, meestal in opdracht geïllustreerd door kunstenaars. Daarnaast vind je er artikelen, recensies en columns. Recente kortverhalen zijn o.a. van de hand van Charles van Wettum, Guido Eekhaut, Benne van der Velde en Isabelle Plomteux.
FantasyWereld. Dit online magazine op het gebied van fantasy en sciencefiction wordt uitgegeven door FantasyWereld Media (Davey Cobben). Het richt zich op boeken, spellen, films en series. Je vindt er naast o.a. recensies en interviews ook kortverhalen, recentelijk van Simone Vos, Wouter van Gorp, Esther Wagenaar en Johan Klein Haneveld.
Harland Prijs. Deze langlopende wedstrijd voor verhalen met speculatieve elementen heeft in de loop van de jaren een groot aantal verschillende namen gehad en wordt georganiseerd door Hebban (onderdeel van het uitgeverscollectief CPNB) en de Stichting Fantastisch Genre. Van de laatste edities kun je gratis een Epub-uitgave van de top 5 downloaden. Daarin vind je verhalen van o.a. Jorrit de Klerk, Heleen van den Hoven en Gerthein Boersma.
Modern Myths. Online magazine voor fantasy, sciencefiction, horror, superhelden en meer, met recensies, reportages, interviews en ook kortverhalen (ca. tweemaandelijks), uitgegeven door Jeroen Geelhoed. Het is tevens een verkoopsite voor met name games en bordspellen. Schrijvers die er recent kortverhalen hebben gepubliceerd zijn o.a. Johan Klein Haneveld, Wouter van Gorp, Maarten Luikhoven en Mike Jansen.
Out of this world. Online tijdschrift met verhalen, recensies, auteursinterviews en nieuwsartikelen, uitgegeven door Frank Beckers van vzw Future Visions Unlimited met hulp van Patrick Van de Wiele en Finn Audenaert. Het publicatietempo van OOTW ligt hoog: meermalen per week verschijnt er een kortverhaal, soms maar niet altijd op basis van een thema. Er is relatief veel belangstelling voor Belgische auteurs. Gelieerd aan het tijdschrift is het SF-Café Leuven. Op die website vind je een handig overzicht van de gepubliceerde verhalen op OOTW, die recentelijk o.a. van de hand waren van Stephan Swertvaegher, Luc Vos, Guido Eekhaut en Bruno Lowagie.
Twist. Dit online tijdschrift ‘voor de liefhebber van ongewone verhalen’ wordt sinds 2021 uitgegeven door Marc Kerkhofs en Mili van Veegh onder de naam Hostwriters. Het verschijnt elk kwartaal en kan online worden gelezen of als PDF gedownload. Recent stonden er verhalen in van Germain Droogenbroodt, Charles van Wettum en Roland Bergeys.
De Vallei. Online tijdschrift (gestopt in 2022) van François Vermeulen waarvan de nummers nog gedownload kunnen worden (PDF). Het omschrijft zichzelf als een ‘Eigen-Zinnige uitgave’ en bevat proza en poëzie, zeker niet altijd speculatief. Speculatieve schrijvers die er frequent in publiceerden zijn o.a. Frank Roger, Mike Jansen, Adriaan van Garde en Paul van Leeuwenkamp.
Vonk Fantasy. Blog met verhalen, recensies, nieuws en opinies over speculatieve fictie, eigendom van Tom Kruijsen. Een- of tweejaarlijks verschijnt een editie van het tijdschrift Vonk Magazine met ca. 5 verhalen die tevens online gelezen kunnen worden. Recente kortverhalen waren o.a. van Jasper Polane, Roderick Leeuwenhart en Karel Smolders.
Wonderwaan. Tijdschrift met een online variant (downloadbare PDF) en een gedrukte versie dat met een frequentie van ca. 1 maal per jaar verschijnt en met thema’s werkt. De focus ligt op fantastische verhalen ‘met eigenzinnige thema’s, van apocalyps tot ziltpunk’. De redactie bestaat uit Jaap Boekestein, Roelof Goudriaan (tevens illustrator) en Marcel Orie. Het tijdschrift kent een hardcore van min of meer vaste inzenders, waaronder Tais Teng, Mark J. Ruyffelaert, Jan J.B. Kuipers en Mike Jansen.
Noot: als je iets mist, mail me. Websites van individuele schrijvers of Smashwords-accounts worden hier niet opgenomen.
Voor wie achtergrondinformatie zoekt kan ik de volgende websites aanbevelen.
Fandata. Deze online bibliografie van de fantastiek in het Nederlandse taalgebied, opgezet en steeds verder uitgebreid door een groep liefhebbers, bevat zowel romans als kortverhalen(bundels) als tijdschriften en zowel vertaald als oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Het betreft alleen fictie in gedrukte vorm. Je kunt zoeken op een schrijver en zo een lijst van al diens verhalen zien. Ook kun je zoeken op verhaaltitel.
Meznir. Op de website van schrijver, uitgever en wedstrijdorganisator Mike Jansen vind je de uitslagen van alle grote verhalenwedstrijden van de afgelopen drie decennia. De zoekfunctie op deze site is wat beperkt maar de informatie is erg nuttig als je wilt weten of een bepaald verhaal heeft meegedaan in een wedstrijd en hoe hoog hij eindigde. Vaak heeft een gepubliceerd verhaal al een langer wedstrijdverleden, wat interessant kan zijn als contextinformatie eraan bijdraagt dat je het verhaal beter begrijpt of waardeert. Vergelijkbare informatie maar met een uitgebreidere zoekfunctie is ook te vinden op de website van de NCSF (link). De informatie daar is echter maar actueel tot enkele jaren geleden.
Overzicht Nederfantasy korte verhalen. Jaarlijks actualiseert Hebban-recensent Marvin O. deze lijst, waarin gepoogd wordt alle speculatieve kortverhalen op te nemen die gratis online beschikbaar zijn. Links naar de verhalen worden gegeven. De verhalen komen overwegend uit bronnen die ook in de lijst hierboven staan, maar incidenteel zijn ook publicaties op Smashwords of een auteurswebsite opgenomen. De lijst is geordend per schrijver en wordt meestal in het voorjaar geupdated.
Laatst bijgewerkt, behoudens tekstuele correcties: 6 maart 2024