Hoe verhoudt verbeeldingsliteratuur (ook wel ‘speculatieve fictie’ of ‘genre’) zich tot literair proza of poëzie daar waar het gaat om ‘relevantie’? Kan het even complex zijn en evenzeer uitnodigen tot nadenken over mens, samenleving en wereld? En welke rol hebben de verhaalwereld, de actie en een eventueel referentiekader in het overbrengen van de strekking of in het oproepen van leesplezier? In verschillende artikelen en besprekingen op Fantasize, Hebban en deze website ga ik op dergelijke vragen in. Hier vind je een overzicht.
Onstuimige chaos in Jasper Polanes De Onzichtbare Maalstroom (26 juli 2023)
De Onzichtbare Maalstroom is een vierdelige Nederlandstalige fantasy-serie waarin complete werelden zich in de hoofden van personages bevinden. In dit artikel analyseer ik de serie om diepere betekenislagen te ontdekken.
De Komeet: lijnen tussen werelden (14 juni 2023)
In de speculatieve verhalenbundel De komeet (2023) geven Nederlandse schrijvers elk in een kortverhaal hun visie op diversiteitsthema’s als zwart-wit, vluchtelingen en kolonisatie. Dit artikel bespreekt de losse verhalen en plaatst de bundel in de bredere context van de Nederlandstalige speculatieve fictie.
Geen druppel zweet in de winnende verhalen van Harland 2022 (23 maart 2023)
De Harland Award is een verhalenwedstrijd met een lange staat van dienst binnen het speculatieve genre. In dit artikel bekijk ik de vijf hoogst geëindigde verhalen van de editie 2022. Hoe prikken de schrijvers hun prioriteiten aan de vork? En welke rode lijnen vallen te ontwaren?
Verscheidenheid aan fantastische verhalen in HSF 280 (8 februari 2023)
HSF (uitgegeven door het NCSF) is een van het handjevol genre-tijdschriften dat wordt uitgegeven binnen het Nederlandse taalgebied. In dit artikel bespreek ik de zeven verhalen in nummer 280 (najaar 2022).
‘Schrijven is iets waar al mijn inner voices het over eens zijn’ (19 januari 2023 en 26 januari 2023)
Schrijvers van speculatieve fictie gebruiken allerlei manieren om lagen in hun verhalen aan te brengen. In deze tweedelige dialoog ga ik in gesprek met schrijver Mike Jansen over zijn kortverhaal ‘De bron’ (2021) en aspecten van zijn schrijverschap. Deel 1 kun je hier lezen, deel 2 hier.
Vijf EdgeZero-winnaars laten zien hoe divers de Nederlandstalige speculatieve fictie is (21 december 2022)
De EdgeZero-verhalenwedstrijd staat open voor speculatieve verhalen die in het voorafgaande jaar hebben meegedaan in een wedstrijd of die ergens gepubliceerd zijn geweest. Ik houd in deze bespreking de winnende verhalen van de afgelopen vijf edities (2018-2022) tegen het licht. Wat hebben ze te vertellen, hoe relevant zijn speculatieve verhalen als deze in onze tijd?
Positiepapieren (9 november 2022 en 17 december 2022)
Hoe verhoudt speculatieve fictie zich tot literair proza of poëzie daar waar het gaat om ‘relevantie’? Kan het even complex zijn en evenzeer uitnodigen tot nadenken over mens, samenleving en wereld? Wat mij betreft is het antwoord op die laatste vraag een volmondig ‘ja’. Alleen wordt het altijd langs de lat van die andere twee genres gelegd. In twee positiepapieren probeer ik de invalshoek te formuleren die wij zélf hebben als liefhebbers van speculatieve fictie. In Positiepapier (1) kijk ik welke instrumenten literair proza, poëzie en speculatieve fictie inzetten om relevantie over te brengen. De bevindingen pas ik toe op drie recente kortverhalen. In Positiepapier (2) probeer ik een analysekader voor speculatieve fictie te geven dat recht doet aan de soms prachtige verhalen die de Nederlandstalige genrewereld heeft voortgebracht.