Lezers van de Staten-Generaal! (2019)

PDF-versie

Speculatieve fictie gaat zelfbewust over grenzen heen. Dankzij een mengeling van actie, levendige fantasie en maatschappelijke reflectie kan het zich verheugen in de aandacht van velen. Het succes van romans en televisieseries die zich in fantastische verhaalwerelden afspelen, bevestigt de waarde van verbeeldingskracht. Maar de hardnekkig ondergeschikte positie van speculatieve fictie blijft om aandacht vragen. De oververzadigde verhalenmarkt draagt bij aan nieuwe scheidslijnen. Vastberadenheid en daadkracht zijn nodig om onze samenlezing te democratiseren en te vernieuwen.

Het doorbreken van klassieke rolpatronen vraagt om krachtig handelen. Nog te dikwijls horen wij dat voor fantasy zo’n ruime commerciële positie is weggelegd dat het niet nodig is dat het onderwijs zich er ook mee inlate. Op de papieren en digitale podia waar fictie wordt besproken, menen velen dat sciencefiction en punk in strijd zijn met de natuur van literatuur. In het bestrijden van deze ongelijkwaardigheid blijven wij onze verantwoordelijkheid nemen. Ook in 2019 zullen wij de leren koorden van door onderwijsinstituten gepropageerde criteria blijven losknopen. De bleekveldjes met wat als ‘beklijvend’ en wat als ‘consumptiegoed’ wordt aangemerkt, zullen wij gelijke plekken in de zon toebedelen. Wij zullen geen dorpse aanbidding geven aan de hoge hoeden der Literatuur, maar een stem geven aan verhalen die tot hun ellebogen in het zeepsop van de Mare Serenitatis staan.

Verbeeldingskracht is een natuurlijk onderdeel van de menselijke beleving. Het is onveranderd onze visie dat elk verhaal kan bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen. Het is niet de zogenaamde ‘kwaliteit’ die deze waarde creëert, maar de beleving van de lezer. Plezier in het lezen vergroot de geletterdheid en daarmee de kansen op ontplooiing, zodat jonge mensen zich de wijsheid en tolerantie kunnen permitteren die nodig zijn in onze complexe hedendaagse wereld.

De oververzadiging van de verhalenmarkt creëert gevoelens van angst. De boekhandel, de recensensiesector en het specialistische tijdschrift dragen, bewust of onbewust, bij aan nieuwe scheidslijnen. Waar de commerciële sector zich richt op vertrouwde schrijversnamen en snelle successen, zoeken grotere en kleinere communities naar een gevoel van gedeeld welbevinden. Het blijft onze overtuiging dat er voor elk mens minstens één verhaal moet bestaan dat levenslang inspiratie geeft. Naast traditionele kanalen als boeken en tijdschriften kunnen ook de voor ieder toegankelijke verhalenwebsites bijdragen aan dat grondrecht. Zij worden niet bekneld door verdienmodellen of genre-scheidslijnen, maar kunnen hun pumps uitschoppen en met zevenmijlslaarzen door de samenlezing sprinten.

Lezers van de Staten-Generaal, laat het literair bestel u niet op de enkels zakken als u door de troonzaal der fictie schrijdt! Grijp met uw zevenvingerige handen, met uw koppelingsstukken, tentakels of druppende snijtanden het rode pluche van de verbeeldingskracht beet en rol het uit over alle dimensies van het papieren en online universum. Voelt u zich daarbij gesteund door de wijsheid van velen.

 

Lezers van de Staten-Generaal! (2018)

Lezers van de Staten-Generaal! (2017)

Naar Parallelle realiteiten