Over

Deze website wordt in de periode december 2018 – maart 2019 volledig vernieuwd. Tot die tijd verschijnen er geen nieuwe verhalen. Je kunt in deze periode de website wel gewoon blijven bezoeken.

Stel dat je van huis gaat. Je loopt of fietst de straat uit, je slaat de hoek om – en ineens blijkt de wereld niet meer dezelfde te zijn.

 

 

Je aarzelt. Je bedenkt dat je een volslagen onatletisch lijf hebt. Dat je van heel veel dingen weinig verstand hebt, dat je vorige week geen touw kon vastknopen aan de handleiding van die nieuwe camera. Dat je uiteindelijk toch altijd het vertrouwde opzoekt in mensen, leefstijlen en culturen. Maar je nieuwsgierigheid wint het. Je hebt altijd al eens in een andere wereld willen zijn, dus je gaat op onderzoek uit.

Eerst is alles vreemd en verontrustend, zelfs beangstigend. Soms vraag je je af waar en wanneer je bent. Na een tijdje dringt iets tot je door: als de wereld altijd zo was dan zouden we ook daar gewoon onze mensenlevens leiden.

 

Cernach Park is zo ongeveer wat ik zelf beleef als ik van huis ga en de hoek omsla.

 

 

 

In Cernach Park lopen de verhaalwerelden dwars door elkaar heen: fantasie en realiteit, heden en verleden, hier en elders. Er zijn nabije toekomsten waarin moderne technische ontwikkelingen deel uitmaken van ons dagelijks leven. Er zijn avonturen in de stad Dubblai en in het ongrijpbare woud dat er doorheen woekert. Er zijn feelgood-ervaringen en absurdistische taferelen. Bij het ronddwalen zoek ik vooral gewone mensenlevens. Maar ik herken er ook dingen uit onze eigen tijd en wereld die me verontrusten. Beeldvorming over mensen en gebeurtenissen is een terugkerend thema in de verhalen.

Het eerste verhaal van Cernach Park, ‘Oude wereld’, is in juni 2018 verschenen. Via de pagina Cernach Park kun je de verhalen in de juiste volgorde lezen. Want al staat elk verhaal volledig op zichzelf, er is een grotere verhaallijn die zich in de loop van ongeveer twee jaar zal ontwikkelen naar een ontknoping. Het project is gebaseerd op een middeleeuws Iers manuscript, dus het is niet verwonderlijk dat je echo’s vindt van personen en vertellingen uit de Oudierse mythologie. In de grotere verhaallijn staan twee karakters centraal: de roekeloze Dan Cooley en de analytische datective Aed Slane.

Ongeveer elke drie weken, met een onderbreking in de zomerperiode, deel ik op deze website een volgend verhaal van Cernach Park. (Een PDF-versie vind je steeds direct onder Read More.) Als je wilt dan kan ik je een seintje geven zodra er iets nieuws is.

Maar je kunt elk verhaal van Cernach Park dus ook gewoon los lezen, net als de oudere verhalen op deze website. De categorie (boven- of onderaan het verhaal) zegt iets over de sfeer die je kunt verwachten. Dus als je haast hebt, kijk even rond op de verhalenpagina en ga dan weer verder in de wereld van alledag.

Wereldenwijde web
Ik ben actief op twee social media. Op Facebook denk ik hardop na over het fantastische in de wereld(en) om me heen. Instagram zie ik meer als een openluchtgalerie waar je soms ontzettend mooie dingen ziet. Zelf hang ik er af en toe mijn dingetje tussen – vaak iets met katten, u bent gewaarschuwd. Ik houd van katten, al heb ik er zelf geen.

Maar deze website is de plek waar het vooral gebeurt. De tijd dat je fictie alleen maar in boek- of tijdschriftvorm kon lezen ligt gelukkig ver achter ons. Cernach Park en ook mijn gedachten op Facebook en Instagram vragen om platforms die meer flexibiliteit hebben dan een pak bedrukt papier. En tenslotte is het niet het medium dat bepaalt wat we creëren, maar de creatie die bepaalt welk medium nodig is. Vandaar de keuze voor een online-platform. Je kunt mijn verhalen hier gewoon gratis lezen.

Hartelijk welkom in mijn fantastische werelden. Ik hoor graag wat je er beleeft.